Το ανάκτορο του Νέστορα ή παλάτι του Νέστορα είναι κεντρικό μέγαρο της Ύστερης Ελλαδικής Εποχής, που περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο.Ήταν διώροφο κτίριο που περιελάμβανε αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης και βρίσκεται στον επιμήκη λόφο του Επάνω Εγκλιανού. Πρόκειται για το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό παλάτι που έχει ως τώρα ανακαλυφθεί. Κατά τη διάρκεια της γραμμικής Β. Επίσης ανακαλύφθηκαν πολλά καλλιτεχνικά αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1300 π.Χ. Το ανακτορικό συγκρότημα που χρησιμοποίησε ο βασιλιάς Νέστωρ, καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 1200 π.Χ.
Το ανάκτορο του Νέστορος ανακάλυψε και ανέσκαψε ο Αμερικανός αρχαιολόγος C.W.Blegen σε συνεργασία με τον Έλληνα αρχαιολόγο Κ.Κουρουνιώτη, το 1939.
Το κεντρικό κτίριο, που σήμερα καλύπτεται από μεταλλικό στέγαστρο είναι το φημισμένο ανάκτορο του Νέστορος,ενώ στα ανατολικά του βρίσκεται το πρώιμο ανακτορικό κτίριο,το οποίο ισοπεδώθηκε στο τέλος του 14ου αι. π.Χ.

portfolio-img63anaktora nestora2

Cycladic-Seminar_Davis-Stocker-Brecoulaki_3

Τα ταφικά μνημεία που χρονολογούνται την περίοδο της 2ης π.Χ. χιλιετίας, ολόγυρα υπάρχουν οι θολωτοί τάφοι, είναι περίπλοκα κτίσματα που σύμφωνα πάντα με τους αρχαιολόγους γεννήθηκαν στη Μεσσηνία.Από εδώ λοιπόν ο θολωτός τάφος επεκτάθηκε σε ολόκληρη της Ηπειρωτική Ελλάδα και έφτασε μέχρι και τις Μυκήνες.

ancient-pylos-nestor

 

ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ

Post navigation


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *